• Facebook
  • Instagram
  • Peter Hagström

Profoto tar täten?

I veckan skumläste jag ett mejl från Profoto. Jag fattade det inte riktigt förrän jag såg ett inlägg från Profoto på Instagram där de pratade om funktionen. Vad var det då jag nästan missade i mejlet. Jo, Profoto har infört funktionen att synka några av deras blixtar med smartphone och tar ytterligare ett steg i mobilitetstäten. De har tidigare lanserat C1 som används till smartphones, men nu kan man alltså synka sina större blixtar med sin telefon. Sjukt? Ja, faktiskt.


Som stolt ägare av Profoto B10 var jag ju bara tvungen att testa. En snabb fotografering på klipporna på Runmarö fick vara testsajt den här gången. Det tog inte lång tid innan man är ingång. Jag var till och med tvungen att uppdatera firmware på B10:an, men det är verkligen lika smidigt som att trycka på en knapp - bokstavligen. Så cirka två minuter senare var jag igång och kunde testa.


Jag har en iPhone XS Max och i Profoto-appen kunde jag ställa in ISO och slutartid. Den här soliga dagen var jag nere på slutartider runt 1/2500 och 1/5000 (vilket då innebär att blixten automatiskt sätts i hi-speed sync). Styrkan på blixten sköts också i appen med ett smidigt reglage. I appen finns en möjlighet att välja även TTL, men för B10 är detta just nu inte tillgängligt. Jag hade kontakt med product manager på Profoto senare under dagen efter att han sett min bild på Instagram och jag tog med det i min feedback. Fick då svaret att detta är en funktion som kommer att introduceras i kommande uppdateringar. Klockrent säger jag. Alltid skönt att använda TTL för att hitta en bas innan tweakningar.


Han berättade också att jag borde vänta med ett köp av den portabla A1:an i cirka två månader. Dock kunde han inte berätta ännu varför. Men det verkar lovande. Profoto fortsätter att trumma på.


Här kommer två bilder från testfotograferingen med iPhone och Profoto B10.
23 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla