• Facebook
  • Instagram
  • Peter Hagström

Ett infall sparade 4000:-


En bild uppifrån på en blixtsändare från Profoto
Min kära sändare från Profoto

Förra fredagen när jag drog iväg och fotade pendeltågsbron i Södertälje var det ganska mycket ett infall. Det var inget planerat och jag hafsade ihop mina grejer. När jag greppade kameran så satt min Profoto Remote på kameran, och jag tänkte - den här har jag ingen nytta av nu - och monterade bort den från kameran. Jag vet att jag stoppade den i jackfickan, men jag vet också att jag tänkte att - varför ska den ligga i jackfickan. Inte mer med det. Jag åkte iväg och plåtade lite kvällsbilder på bron.


När jag sedan i början på veckan skulle ut och göra mitt dagliga arbete och åka och fota ett hus i Nykvarn så märkte jag att min sändare inte låg där den borde, och jag letade som en idiot efter den – överallt. Ni vet när man till och med kollar i kylskåpet och på andra märkliga ställen där en sinnesförvirrad och trött människa eventuellt kunde lagt den. Men nope. Jag hittade den inte någonstans. I det här läget var jag säker på att jag hade tagit ur den ur jackan, och ja, jag kollade jackan också.


När jag fortsatte att leta lite sporadiskt även under kommande kväll, och morgonen efter började jag tänka att den är borta, och jag snällt får punga ut med 4000:- för en ny sändare, men fortfarande förbryllad över var den kunde vara. Då slogs jag plötsligt av ett minne från fredagkvällen, då jag oerhört spontant tog mig ner för den brant som leder ner från platån jag parkerat på och ner till kanalen. Det blev nämligen broöppning, och både motorvägsbron och pendeltågsbron skulle öppnas. Det innebar ju att det var ett rejält fartyg som skulle klämma sig igenom kanalen och jag tänkte att där kanske det finns en bild att fånga. Så jag gav mig av. Jag famlade i mörkret och jag kan garantera att den brantaste delen är brantare än de svarta backarna i Åre. Och dessutom med "rullgrus". Så jag gled nog ner lika mycket som jag tog mig ned för egen kraft. Och mitt i detta så mindes jag att jag faktiskt ramlade en gång. Kunde sändaren ha ramlat ur min ficka då?

Ett stort fartyg med rörelseoskärpa som åker under motorvägsbron och pendeltågsbron i Södertälje på natten.
Bilden jag tyckte mest om från broöppningen och den som bäst porträtterar hur känslan var - spöklik.


Bilderna i sig blev inget vidare. Jag hittade ingen bra plats och fartyget åkte alldeles för snabbt. Men det var en häftig upplevelse och samtidigt lite spooky. För precis innan båten åkte under broarna, trafiken på motorvägen stod still, och det bara var tyst och mörkt, så kom en (alltså det här med fåglar är jag inte speciellt bra på), jag skulle gissa någon form av vråk, eller örnliknande flygande ett par meter över vattenytan och gav ifrån sig ett skri, som taget ur en skräckfilm.


En bro med fyra pelare i Södertälje där tågen passerar. På bilden visas ett tåg som passerar i form av ljusstreck. Bilden är tagen på natten.
Pendeltågsbron i Södertälje.

Jag började tänka mer och mer på det här och tänkte att det är den enda logiska förklaringen till att sändaren var borta. För den fanns ju INGENSTANS. Så under en lucka mellan torsdagsjobben så gav jag mitt infall en chans. Jag åkte tillbaka och började sakta treva ned för den sliriga branten. Det fanns i princip tre vägar att gå ner och jag mindes inte vilken jag tog den där kvällen. Dessutom kände jag inte igen mig då det nu var ljus dag i kontrast med becksvart kväll. När jag kom ner till kanalen så tänkte jag att jag nog hade tagit fel väg. Men väl där nere så tog jag en liten look around, och tamejfan. Där låg den. Min älskade Profoto Remote. Något kantstött från tidigare användning, men fortfarande fullt fungerande.


Så det var med lätta steg jag sprang upp för branten och kände att jag hade helt plötsligt sparat 4000 spänn.19 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla