• Facebook
  • Instagram
  • Peter Hagström

Drönarfoto i mörker

Jag såg en video på YouTube om drönarfotografering i mörker. Jag hade inte den blekaste aning om att det faktiskt var möjligt att fotografera med så långa slutartider som upp till 8 sekunder, så jag kände att jag var tvungen att testa. Något stressad tog jag mig till en plats som jag gillar, och som jag har gjort fotografering med långa slutartider tidigare, fast då med en "vanlig" kamera. På en liten platå mellan E4:an och pendeltågsspåret får man en ganska trevlig överblick av både motorväg och pendeltåg som kan ge lite roliga "light trails". Solen hade gått ner och det var fortfarande inte riktigt mörkt och mina första försök blev ganska taffliga. Dålig komposition och eftersom jag inte riktigt kunde bestämma vilket ND-filter jag skulle använda så blev det inte riktigt bra.


Men när jag åkte därifrån och tog en omväg via vattnet för att hitta någon ny plats att vara på så uppenbarade sig en mycket bättre plats nere vid kanalen som går under samma broar som jag nämnde tidigare. Min önskan var att jag skulle få med ett pendeltåg på bron och lite bilar på motorvägen, men vid den här tiden var det varken mycket trafik eller mycket till tåg.


Bilden som jag till slut valde ut som den bästa är tagen med en DJI Mavic 2 Air, och om jag minns rätt så är den tagen utan ND-filter med en slutartid på drygt 3 sekunder. Och jag måste säga att jag är sjukt imponerad över hur drönaren, trots den långa slutartider, lyckades fånga en bild som ändå är helt ok skarp.


Det gav mig absolut lusten att utforska det här ytterligare. Troligtvis något tidigare på kvällen, då det inte är helt mörkt.


Så här blev i alla fall resultatet:
20 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla